Български хокей на лед

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(1630)
Начало
История
Правила
Новини
Национален отбор
Клубове
Първенство
Класиране
Форум
Галерия
Видео
Тренировки
Връзки
Календар
За контакти
ЛинковеИстория / История на спорта

История на спорта
17.12.07 15:11
Вземи в gLOG
История на спорта
 

Поява, възникване и развитие по света

Хокеят на лед е отборен спорт, който се играе върху лед. Той се играе с шайба - гумен диск с диаметър 76,2 мм (три инча) и дебелина 2,54 см (един инч).

Историческите сведения за появата на хокея датират от дълбока древност. Игри между отбори, удрящи обект с извити пръчки, са се играли из целия свят още от праисторията:
2050 г. пр. н. е. – Египет, открити фрески в пирамидите на фараоните;
V век пр. н. е. – Гърция , храм на Темистокъл са изобразени играчи с пръчки в ръце наподобяващи хокеисти със стикове;
ІХ век – при набезите си на албиона (днешна Великобритания), викингите наблюдават и възприемат от местните келтски племена игра наречена “хърли” или “шинти”, която се е играла по крайбрежните ивици от играчи с тояги и топки от косми или дърво. Вигингите пренасят играта на скандинавския полуостров, като я практикуват пързаляйки се върху лед, допринасят за появата на съвременното банди и хокея на лед.;

ХІV век – в катедралите на Глетчестър и Кентербъри (Англия) са открити старинни ръкописи, в които е описана игра в която участващите държат стикове.

ХVІ век – В своята история за колонизирането на Южна Америка, Алфонсо де Овейе описва играта “чуека” наподобяваща хокей, практикувана от местните индиански племена; Думата „хокей“ е влязла в употреба за подобен вид игри още от този период, но етимологията и е неясна.

В началото на 18 в. в Англия се регламентира, че игрите в които се използва стик ще се наричат - хокей.

Някои източници твърдят, че думата „хокей“ вероятно произлиза от френското „hoquet“, което означавало „гега на овчар“. С такива „геги“ британските войници в Канада гонели празни кутии по леда. Според други сведения пък произлиза от холандската дума "hokkie", като разпространеното и значение е "гол". Тази игра се харесала на студентите от Монреалския Университет и през 1878 г те съставили първите й правила. Хокеят на лед се оказал много зрелищна игра, която в началото на ХХ век била пренесена и в Европа под името „канадски хокей“. С течение на времето определението „канадски“ отпада.

 
Image 
 

Първите правила на хокея се регламентират през м. януари 1876 г. от няколко клуба в Лондон, учредили първата Английска хокейна асоциация през 1875 г.

През 1886 г. се учредява втората (настоящата) Английска хокейна асоциация, която издава първия състезателен правилник по хокей.
 

Image

На 23.04.1900 г. в Лондон, мъжките асоциации на Англия, Ирландия и Уелс учредяват Международния борд по правилата на хокея (МБПХ), сегашен Борд по правилата на хокея (БПХ), като през 1902 г. към Борда се присъединява мъжката асоциация на Шотландия. През 1909 г. МБПХ се преименува в Международен борд по хокей (МБХ), изпълнявал функциите на Международната федерация по хокей (МФХ) до учредяването и.

На ІV-те ОИ през 1908 г. в Лондон хокея е включен неофициално в Олимпийската програма при мъжете;

На 7 януари, 1924 г. се учредява Международната федерация по хокей (МФХ), днес в организацията членуват 116 Национални асоциации;

На ІХ-те ОИ през 1928 г. в Амстердам, хокея е включен официално в Олимпийската програма при мъжете;

През 1945 г. Английската женска хокейна асоциация, световен лидер в женския хокей по това време учредява Международната федерация на асоциациите по хокей за жени (МФАХЖ).

През 1968 г. МФАХЖ създава свой борд по правилата – ЖМБПХ.

През 60-те и 70-те години на миналия век представители на МФХ, МФАХЖ, МБПХ и ЖМБПХ провеждат редица срещи в резултат на които правилата при мъжете и жените се унифицират.

През 1969 г. се учредява Европейската федерация по хокей (ЕФХ), днес в организацията членуват 43 Национални асоциации;

От 1969 г. започва провеждането на КЕПШ за мъже

От 1970 г. започва провеждането на ЕП за мъже;

От 1971 г. започва провеждането на СП за мъже;

От 1973 г. започва провеждането на СП за жени;

От 1974 г. започва провеждането на КЕПШ за жени;

На 9.02.1980 г. МБПХ и ЖМБПХ с подкрепата и сътрудничеството на МФХ създават Борда по правилата на хокея в състав от 14 члена, 7 мъже и 7 жени.

На ХХІІІ-те ОИ през 1980 г. в Москва, хокея е включен официално в Олимпийската програма при жените;

През 1983 г. МФХ и МФАХЖ се сливат, като новата организация е приемник и запазва името на МФХ.

От 1984 г. започва провеждането на ЕП за жени;

От 1984 г. ЕП за мъже и жени се провеждат в нечетната година преди Олимпиада;

От 1990 г. започва провеждането на КНК за мъже;

От 1991 г. започва провеждането на КНК за жени;

От 2005 г. започва провеждането на ЕП за мъже и жени в нечетните години между две Олимпиади, като участващите отбори играят в Турнири – Champion , Trophy , Challenge;

В днешно време хокеят е един от най-популярните спортове в страни като Русия, Канада, САЩ, Финландия, Чехия, Швеция, Словакия и Германия. В тези страни хокеят има изградени традиции и имат добри вътрeшни лиги, но най-силната и световно известна лига е NHL, националната хокейна лига на САЩ и Канада, в която тимовете се борят за спечелването на Купа "Стенли".

 
Image 
 
Източници: www.kunki.org, http://bghockey.dir.bg, www.wikipedia.org 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.084