Български хокей на лед

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(1630)
Начало
История
Правила
Новини
Национален отбор
Клубове
Първенство
Класиране
Форум
Галерия
Видео
Тренировки
Връзки
Календар
За контакти
Линкове



Новини / Зимни стадиони и съоръжения

Вземи в gLOG
24 Ноември 08, 12:28 / Автор: maximov
След 50-годишно прекъсване русенци пак стъпват на кънки
За пръв път след повече от половин век русенци ще могат да се пързалят на кънки.

След 50-годишно прекъсване русенци пак стъпват на кънки


Русенски новини За пръв път след повече от половин век русенци ще могат да се пързалят на кънки.


По думите на Владимир Пенчев, мениджър на фирма „ВИП България“, която изгражда ледената пързалка пред сградата на Общината, това ще стане в близките няколко дни. Тогава съоръжението, което е единственото в страната по най-съвремената технология с алуминиево, а не както използваните на други места с гумено покритие, ще приеме първите си посетители. Утре се очаква да започнат последните 24-часови изпитания, след които ще бъде и официалното откриване на новата придобивка.
Пързалката е производство на световния лидер в подобни технологии, холандската „Айс Уърлд“, на нея ще могат да се пързалят едновремено до 50 души. Цената ще бъде 3 лв. за час и половина, срещу същата сума тези, които нямат кънки, ще могат да наемат от фирмата. Типичните за Русе климатични аномалии няма да са пречка, тъй като съоръжението ще може да се използва при температури до 27 градуса. „ВИП България“ търси инструктори по кънки, тъй като желанието ни е от началото на годината да организираме курсове за желащите да научат тънкостите на пързалянето“, каза още Владимир Пенчев.

Мястото е избрано по подобие на откритите ледени пързалки в Европа – в централната част на града, близо до Коледното градче. Фирмата има сключен договор за наем с Община Русе за 5 години, така че поне до 2014 г. русенци ще имат възможност да се занимават с красивия зимен спорт, българския прощъпулник на който, както още много други неща, също е бил в Русе през далечната 1894 година. За последно русенци са се пързаляли на кънки на „катока“ в Жабешкото блато, където днес е спортният комплекс „Ялта“, показва справка в спортните архиви. Ледена пързалка е имало и на мястото, където днес е сградата, позната като Проектантска организация. Там през 1953 г. се е провело и последното градско първенство по фигурно пързаляне. Пак по него време се изгражда и хокеен отбор. Улисани в изграждането на социализма обаче тогавашните управници престават да полагат грижи за съоръженията и спортът постепенно замира. През 1984 г. тогавашният първи секретар на ОК на БКП Петър Петров се запалва по фигурното пързаляне и решава в Русе да бъде изградена ледена пързалка. Всичко обаче приключва със събарянето на стадиона за ръчни игри в „Ялта“ и наливането на няколко хиляди кубически метра бетон в основите. 

 
 
Източник: wwww.disco-designer.de

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4605